Wil je gelukkiger zijn? Stop met klagen.

Klagen, daar zijn wij Nederlanders goed in. Denk eens na over hoeveel dingen je per dag klaagt: het weer, je financiën, politiek, je baas, Corona, Je partner, thuiswerken, hoe traag je wifi is en the list goes on.

 

“Alles wat je aandacht geeft, groeit” – Lekker een cliché uitspraak, maar oh-zo waar!

 

De Canadese neuroloog, Donald Hebb is beroemd om de uitdrukking die hij eind jaren ’40 bedacht: “neurons that fire together, wire together”
Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat Hebb meer dan alleen maar 100% gelijk heeft. Het blijkt dat te veel klagen je hersenen op een neurologisch niveau her programmeert voor negativiteit.

Het is zelfs zo ernstig dat negatief denken en spreken een gewoonte worden, en dat ze in je hersenen (groeven) worden geprent.
Je begint negativiteit op te zoeken en te versterken omdat je dat gewend bent. En elke keer beschadig je, je hersenen en psychologische toestand nog meer. Klagen zet de poorten wijd open voor stresshormonen, die je neuronen overspoelen met slechte chemicaliën. Je begint het steeds moeilijker te vinden om beslissingen te nemen, problemen op te lossen en situaties realistisch te begrijpen, omdat alles wordt “opgevoerd” door stressvolle angst opwekkende gevoelens.

Door te klagen vermijden mensen vaak om naar het echte probleem te kijken, omdat dat ook vaak verborgen positieve kanten heeft.
Het is heel verleidelijk, om als negatieve Karen, Truus of Fatima te blijven klagen, en een slachtofferrol aan te nemen: “Waarom moeten ze mij altijd hebben?”
“Waarom overkomt mij dit weer?”
Waarom jij?
Aan wie had je het liever toegewenst? Je buurvrouw, collega of zus?
Het leven zit vol hobbels en juist in die hobbels zitten verborgen schatten…
Helaas focussen sommige mensen zich op alles wat niet mogelijk is. Daardoor is het voor hen moeilijk om tot een oplossing te komen en onttrekken ze zich vaak, bewust, of onbewust aan alle verantwoordelijkheid.

Mijn persoonlijke mantra is al jaren: “Focus je op de GREEN -FLAGS in je leven, in plaats van op de RED-FLAGS”.

Stop met klagen, leg je lot niet in andermans handen en maak er wat moois van!

 

Warme groet,

S.

Klaar om aan de slag te gaan?

Neem vandaag nog contact met mij op zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw leven naar het volgende niveau kunnen tillen.
CONTACT