Waarom we onbewust zelf ons succes en geluk saboteren.

Jij doet het. Ik doe het. We doen het allemaal.
We doen aan zelf-sabotage, we zitten onszelf in de weg.

Wat is zelf-sabotage?
Zelf-sabotage is wanneer je je eigen doelen en waarden ondermijnt.
Met andere woorden, wanneer we zeggen dat we iets echt heel graag willen, we er dan hoogstpersoonlijk voor zorgen dat het niet gebeurt.
Bijvoorbeeld: Je bent de afgelopen jaar 10 kilo kwijtgeraakt en je wilt dat ook graag zo houden omdat je weet dat het goed voor je is, maar vervolgens doe je dingen die rechtstreeks in strijd zijn met dat doel (elke avond ongezonde snacks naar binnen werken).

“I have not failed. I have just found 10.000 ways that won’t work.”

Waarom doen we dit?

We zijn onzeker.
Als we onszelf voortdurend vertellen dat we niet slim genoeg, niet capabel genoeg of niet goed genoeg zijn gaan we dingen doen die onszelf ervan weerhouden om ons volledige potentieel te bereiken. We twijfelen continu aan onszelf en zijn bang om in nieuwe situaties terecht te komen die we niet aankunnen. Twijfel is een heel effectieve manier om geen beslissing te hoeven maken.

We zijn bang om te falen -faalangst.
Angst om te falen kan om vele redenen ontstaan, variërend van opgroeien met kritische ouders tot pesten of een traumatische gebeurtenis.
Angst is een natuurlijk instinct waaraan we ons voortbestaan te danken hebben, maar angst is ook vaak irrationeel en zorgt ervoor dat je niet achter je wensen of doelen aan gaat. Angst houdt je gevangen in je comfortzone – je vaste gewoonten en routines. Wanneer jij je in je comfortzone bevindt, ervaar je lage niveaus van stress en angst. In je comfortzone is er weinig tot geen risico je voelt je veilig, ontspannen en vertrouwd.
In je comfortzone blijven klinkt eigenlijk best positief of niet? De dingen doen die je altijd doet. Maar mis je dan niet de uitdaging, je persoonlijke groei en ontwikkeling?

Als je jezelf belemmert in je groei en ontwikkeling, stopt niet alleen je persoonlijke groei en ontwikkeling. Het gaat op een gegeven moment ook onnatuurlijk aanvoelen. Hierdoor kun je last krijgen van psychische, fysieke of sociale klachten.

 


Wat kan helpen om om te gaan met angst of vermijding?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe ziet je leven eruit als je niets aan dit probleem doet?
  • Hoe zou je leven eruit zien als je het probleem niet meer had?
  • Wat maakt het de moeite waard om te veranderen?

 


 

We willen controle.
We voelen ons beter als we het gevoel hebben alles onder controle te hebben. Door een negatieve uitkomst van tevoren te accepteren, hebben we het gevoel dat we de controle hebben, ook al is het niet wat we willen (selffulfilling prophecy). We hebben in feite controle over ons falen wanneer we dit zelf-saboterende gedrag en gedachtenpatronen toepassen.

 


Wat kan helpen tegen selffulfilling prophecy.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Motiveert die gedachte je om te bereiken wat je wilt?
  • Waartoe leidt die manier van denken?
  • Wat ga je doen als je wist dat je nooit kan mislukken?

 


 

We stellen dingen uit -uitstelgedrag.
We stellen allemaal wel eens uit. We stellen het uit om naar de sportschool te gaan voor nog een aflevering op Netflix. We stellen het bellen van een klant uit om ons kantoor schoon te maken. We verzetten die afspraak bij de tandarts nog een keer.
Uitstelgedrag is één van de meest universele vormen van zelf-sabotage, omdat het per definitie betekent dat we iets uitstellen, ook al weten we dat we dat beter niet kunnen doen.

Wat kan helpen om uit de vicieuze cirkel van zelf-sabotage te stappen?

De meeste mensen die proberen te stoppen met zelf-sabotage maken de fout om het te benaderen, met “extra streng zijn voor mezelf” houding. Ze vertellen zichzelf dat het nu echt tijd wordt om hun shit voor elkaar te krijgen. Maar streng zijn voor jezelf is ook een vorm van zelf-sabotage, omdat je de eerste stap mist en dat is begrijpen welke behoefte achter het zelf-saboterende gedrag schuilgaat. Als je wilt stoppen met uitstelgedrag moet je met medeogen begrijpen dat het uitstellen je helpt om faalangst of angst te vermijden- behoefte is veiligheid. Als je begrijpt welke behoefte zelf-sabotage vervult, zul je dan pas in staat zijn om een alternatief gedrag in je te ontwikkelen om die behoefte alsnog te vervullen. En het is pas wanneer je die behoefte op een andere manier vervuld krijgt, je pas in staat zult zijn om de zelf-sabotage voorgoed te stoppen.

Herken jij jezelf hierin en wil je ermee aan de slag? Dan kun je het beste een coach inschakelen om je hierbij te helpen.

“Wanneer ga jij stoppen met het saboteren van je leven en ruimte maken voor groei en ontwikkeling?”

 

Warme groet,

S.

Klaar om aan de slag te gaan?

Neem vandaag nog contact met mij op zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw leven naar het volgende niveau kunnen tillen.
CONTACT